De generelle kravene for lån av penger

Om du kan oppfylle nedenstående krav, så er du et godt stykke på vei til å få godkjent en lånesøknad:

  1. Du må ikke ha noen betalingsanmerkninger
  2. Du har fast adresse i Norge
  3. Du har fylt 18 år, men de fleste bankene har 20 års aldersgrense
  4. Du har en inntekt på minimum kr 120 000 i året
  5. Du er norsk eller har bodd i Norge i minst tre år

Når du søker om et forbrukslån så vil banken gjennomføre en kredittvurdering. Det er denne som avgjør om du får innvilget lånet samt hvor mye du må betale i rente. Her ser banken på økonomien din og ut fra denne får du en såkalt kredittscore. Det er denne banken bruker til å bestemme betingelsene på lånet. Derfor er det viktig at du får en god kredittscore om du ønsker å betale et lån med en fornuftig rente. Banken bruker som utgangspunkt de opplysninger du har oppgitt i søknaden din og sjekker disse mot de offentlige registrene. Du må derfor være oppriktig når du fyller ut søknadsskjemaet, da tallene blir kontrollert. Men har du nylig fått ny jobb med bedre lønn eller fått lønnsforhøyelse, så bør du notere dette da banken kun har tilgang til fjorårets tall. Jo høyere inntekt, desto større er sjansen for en lavere rente.
Når du søker, så lønner det seg å søke hos flere banker på samme tid eller bruke låneformidleren KapitalKassen. Ved å få tilsendt flere tilbud om et forbrukslån kan du sammenligne betingelsene og velge det lånet som er rimeligst.

Kostnader

Den laveste renten du kan få på et forbrukslån ligger på rundt 7,9 % nominell rente. I tillegg til renten må du betale et etableringsgebyr for opprettelse av lånet og dette vil typisk være på mellom kr 450 og opptil kr 1000. Dette beløpet legges til lånet. Det er også vanlig at det legges til et termingebyr på rundt kr 40, og dette er for bankens administrasjon av lånet. Renten og de to gebyrene er de kostnader du må betale på et forbrukslån, men det er selvsagt renten som er det klart dyreste. Det er viktig å være klar over at selv om den laveste renten er på 7,9 % så må de fleste betale mellom 10-14 % i rente. Skal du motta et tilbud om den laveste renten, så krever dette at du har en veldig solid økonomi med en høy inntekt.  En annen ting som spiller inn på renten er hvor lang tid du bruker på nedbetaling av lånet. Mange banker tilbyr inntil 15 års nedbetalingstid, men dette medvirker også til at lånet blir dyrere da renten løper i hele nedbetalingsperioden. Du bør derfor se gjennom økonomien din og finne ut hvor mye du klarer å betale på lånet hver måned. Jo raskere du betaler lånet tilbake, desto mindre betaler du i rente.
Kilde: KapitalKassen Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *